Ga naar de homepage

Open Molendag in 1800

Molendag in 1800

Een kennismaking met de verdwenen wereld van de Zaanse papiermolens en het ambachtelijk papiermaken. In de 18de en 19de eeuw hadden wij Nederlanders een grote naam wat betreft het maken van papier: in de windmolens van de Zaan werd het beste en mooiste papier gemaakt. Hoe het daarin toeging wordt u in een virtuele rondleiding getoond en uitgelegd door een 18de eeuwse Zaanse molenaar aan de hand van afbeeldingen en modellen die grotendeels door de papiermakers en molenbouwers zelf zijn vervaardigd.
Klik op de afbeelding hiernaast om de rondleiding te starten (om alle balken van de browser te laten verdwijnen, klik op de F11-functietoets op het toetsenbord).
Download de presentatie als een zip-bestand, pak uit en bekijk deze offline als een fullscreen-pdf (ca. 16 MB).


Rondtrekkend door papiermakersland

Papiermakersland

Over het nog resterende culturele erfgoed van de papiermakers hebben wij een kleine gids gemaakt die wij bezoekers van onze website aanbieden. Hierin laten we summier zien wat nog rest van het vroeg industriële landschap als ook van de materiële cultuur van de Zaanse ondernemers en hun arbeiders uit de 18de en 19de eeuw.
Klik op de afbeelding hiernaast om de rondleiding te starten (om alle balken van de browser te laten verdwijnen, klik op de F11-functietoets op het toetsenbord).
Download de presentatie als een zip-bestand, pak uit en bekijk deze offline als een fullscreen-pdf (ca. 5 MB).


Trektochten

Maar misschien wilt u dit alles met eigen ogen aanschouwen. In dat geval leiden wij U met plezier rond. Met de fiets of wandelend.

De fietstochten beginnen we bij de Dam in Zaandam. Na een korte inleiding op deze plek, fietsen we via de Hoge Dijk door de voormalige banne Westzaan met dorpen en latere gemeentes als Westzaan, Zaandijk en Koog aan de Zaan. Tijdens de verschillende stops zal op de plek zelf met behulp van oude kaarten en platen de vroegere situatie aan de hedendaagse worden gespiegeld met als doel de weg van de verandering beter in beeld te brengen.

Vertrekpunt van de wandeling is NS Koog a/d Zaan waarna het Molenmuseum en Zaandijk met de Gortershoek worden bezocht. Indien de tijd het toelaat, staat Haaldersbroek op het program waar het oude karakter van wegsloten langs de hoofdstraat compleet met bruggetjes en al, nog is te zien.

Fietstocht            Wandeling